Opublikowano Dodaj komentarz

Szarlotka z Gruszką

Do przygotowania zdrowej wersji szarlotki będziemy potrzebować:

100 g mąki pełnoziarnistej, 100 masła, 40 g ksylitolu, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cynamonu, 400 g gruszek, odrobina mąki ziemniaczanej do posypania.

Gruszki musimy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Między czasie na patelni roztopić łyżkę masła. Kiedy masło będzie roztopione dodajemy na patelnie gruszkę, ksylitol, łyżeczkę cynamonu i dusimy bez przykrycia aż płynne masło wyparuje. Teraz jest czas kiedy włączamy piekarnik na termo obieg na 180oC.

Teraz przechodzimy do zrobienia ciasta: mąkę, dodajemy do pokrojonego wcześniej masła, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i zagniatamy ciasto rękoma. Teraz 3/4 masy przekładamy do formy ( ja użyłem naprawdę małej formy, jeżeli masz większą, musisz po prostu zwiększyć o połowę składniki. Na przykład na okrągłą formę 28 cm, jak podwoisz to starczy w zupełności ) i na rozprowadzone ciasto wkładamy naszą gruszę, pamiętając, żeby nie wlać tam za dużo płynu a patelni. Resztę ciasta które nam zostało posypujemy gruszki tak, żeby powstała kruszonka. Tak przygotowane ciasto idzie do pieca na 50 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *