Opublikowano Dodaj komentarz

Popcorn ze Słonym Karmelem – Idealny na Sylwestra

Tutaj znajduje się przepis na standardową wersję popcornu i karmelu. Sposób na „zdrowszy” karmel znajduję się na mojej stronie:

Zdrowy Przepis na Słony Karmel

Do przygotowania zdrowszej wersji popcornu razem ze słonym karmelem będziemy potrzebowali.

Na karmel: 80 g cukru, 5 g oleju, 200 ml śmietanki, w słonej wersji potrzeba soli himalajskiej.

Popcorn: 20 g oleju, 200 g suszonej kukurydzy.

Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie i rozpuszczamy aż zacznie pokazywać się kolor złoty. W następnym kroku dodajemy olej i czekamy aż się rozpuści. Następnie wyłączamy na sekundę ogień i dodajemy ostrożnie śmietankę. Całość musi mieć gładką konsystencję. Włączamy na malutki ogień i trzymamy na ogniu 30-40 minut aż karmel nam zgęstnieje.

Teraz jest czas na decyzję czy chcemy słony karmel czy słodki. Do słonego dodajemy szczyptę soli himalajskiej.

Popcorn zaczynamy od wrzucenia oleju do większego garnka. Dodajemy kukurydze i przykrywamy pokrywką. Czekamy kilka minut aż zacznie nam „strzelać” i wszystkie ziarenka ewoluują do popcornu 😃 Następnie to tylko zwieńczenie naszego dania. Schłodzony karmel wlewamy do popcornu i mieszamy! Idealnie do spędzenia całego sylwestra przy filmie i popcornie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *